Tillverka hemsida

- tips för dig som ska bygga en hemsida

Vad är ett domännamn och hur väljer jag ett bra

Domännamn eller domän som det ofta kallas är en adress på internet som till exempel tillverkahemsida.se

Ett domännamn tecknar man via en registrar (se lista nedan) och används sedan för sitt företags identitet på Internet. Ett domännamn används som adress till din hemsida – www.tillverkahemsida.se eller för att skapa epost adresser – hej@tillverkahemsida.se.

Om man registrerat ett domännamn så kan man också skapa underdomäner.

Det finns mängder av domänändelser så kallade toppdomäner att välja bland t.ex:

.se .nu .com .org .eu

För ett Svenskt företag så är .se vanligast att använda. Arbetar man internationellt så kan .com också vara bra. Många väljer att teckna både .com och .se för att täcka in båda.

Måste man ha flera olika domännamn och registrera sitt företag på flera toppdomäner?

Kort svar: Nej

Idag finns flera hundra olika domänändelser eller toppdomäner och ska du registrera ditt namn på alla dessa så blir det väldigt kostsamt.

Har man ett varumärke och är rädd för att någon ska förväxla ditt med någon annans företag så får man från fall till fall göra en bedömning om det är värt det. Ibland kan det vara bra att teckna en toppdomän på en marknad som man är aktiv i. Säljer du mycket i Tyskland så kan det vara aktuellt att köpa .de adressen.

Ska jag använda åäö i mitt domännamn?

Min uppfattning är att det bara är förvillande. Även om ditt företag heter: Örjans Lådor och du tecknar örjanslådor.se så kommer de flesta att försöka gå in på orjanslador.se då de sitter så i ryggmärgen att bortse från våra skandinaviska prickar när det kommer till domännamn 

Någon är på väg att teckna mitt företag som domännamn. Vad ska jag göra?

Flera personer har blivit uppringda av företag som säger att de har en kund som vill köpa ett domännamn med ditt namn i. Meeeeen de vill vara så snälla att kolla med dig först om det är okej att deras kund tecknar: dittföretagsnamn.rx

För det första.

Vill någon teckna ditt företagsnamn på en ovanlig toppdomän så gör dom det utan att fråga dig om lov.

Jag har fått oroliga telefonsamtal från kunder som har företagsnamn likt Kramfors Blommor och som fått meddelande att någon i Tjeckien är på väg att teckna kramforsblommor.ch.

Alla sådana samtal är bluff och de vill bara göra dig orolig, så du köper domännamnet av dem först innan den ondsinta renomésnyltaren tar det.

Det viktigaste: